Artikel 12 juli 2022

Nxtgen High Tech krijgt definitief 450 miljoen

Ontwikkeling van nieuwe generatie tech kan beginnen

Nxtgen High Tech krijgt definitief 450 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Voor dit project was al eerder geld gereserveerd maar de indieners moesten nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Inmiddels is het budget wat gereduceerd, terwijl ook de governance-structuur en de openheid naar nieuwkomers zijn verbeterd.

Dit blijkt uit een brief van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer. Het kabinet heeft de afgelopen twee jaar ongeveer acht miljard euro vrijgemaakt voor investeringsvoorstellen. In totaal moet het ‘Wopke-Wiebes-fonds’ een omvang van twintig miljard euro krijgen.

Nxtgen High Tech beoogt de ontwikkeling van een aantal sleuteltechnologieën, een nieuwe generatie technisch geavanceerde apparatuur. Inclusief de bijdrage van 450 miljoen euro gaat deze organisatie tot 2029 minimaal een miljard euro investeren. Inmiddels zijn er meer dan veertig projectplannen voor high tech machines en apparatuur uitgewerkt. 

Een van de zes domeinen waarvoor nieuwe oplossingen nodig zijn, is de ontwikkeling van apparatuur om nog snellere en meer energiezuinige chips te maken die deels ook met licht schakelen. Daardoor ontstaan er meer toepassingen zoals op medisch gebied en veiligheid. Een ander essentieel domein is laser-communicatie. Het gaat hier om apparatuur voor datacommunicatie via laserbundels en satellieten. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant