Artikel 18 oktober 2021

NS pakt graffiti aan met drones, sensors en app

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan internationaal voorop in aanpak van graffiti op treinen. De vervoerder test verschillende technische hulpmiddelen zoals drones, sensoren, slimme camera’s, beeldherkenning en een app. Zo moet de jaarlijkse schade die in de miljoenen loopt, worden terug gedrongen.

In 2020 liep de schade voor het schoonmaken en opnieuw spuiten van treinen op tot tien miljoen euro, stelt de NS in een bericht over de aanpak van graffiti. Bovendien zijn de treinen die schoongemaakt worden uit de dienstregeling en rijdend materiaal is schaars. Uiteindelijk zijn de reizigers dus de dupe.

De NS gaat nu internationaal voorop in een coalitie die onderzoek doet naar de aanpak van die problemen en schuwt technische hulpmiddelen niet. De vervoerder test onder meer camera’s die bij een beweging een melding geven. Ook worden sensoren gebruikt die beweging, het geluid van een spuitbus en het vrijkomen van drijfgassen waarnemen. Er wordt ook getest met drones die misdrijven vastleggen op video en waarbij de beelden kunnen helpen bij de opsporing van vandalen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant