Artikel 23 juli 2021

Noord-Brabant broedt op provinciebreed ‘intranet’

Brabantring als veilige, betrouwbare en snelle verbinding zonder internet of internetproviders

Noord-Brabant krijgt waarschijnlijk een eigen gesloten regionaal datanetwerk. Op termijn kunnen instellingen, organisaties en bedrijven in alle Brabantse gemeenten hun digitale diensten laten lopen via de zogeheten Brabantring in plaats van via internet. Het nieuwe provinciebrede 'intranet' koppelt bestaande glasvezelnetwerken met eigen netwerkapparatuur en garandeert zo een veilige, betrouwbare en snelle verbinding zonder tussenkomst van internet of internetproviders.

De Brabantring is een project van Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg. Het met intranet vergelijkbare, gesloten netwerk is een doorontwikkeling van de huidige Eindhoven Fiber Exchange (EFE). De zes partijen nemen samen een meerderheidsbelang in een nieuw op te richten besloten vennootschap (bv), waarin ook een deel van EFE terechtkomt.

Het plan is nog niet definitief. De vijf colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten hebben er weliswaar toe besloten, maar dit moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraden en Provinciale Staten. Naar verwachting wordt de organisatie aan het eind van 2021 officieel opgericht. In de toekomst kan Brabantring opschalen naar alle 61 gemeenten in Noord-Brabant.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant