Artikel 9 mei 2023

NLdigital zit EZK achter vodden over 3,5-Ghz-veiling

Dit najaar wil het ministerie van Economische Zaken en Koninkrijksrelaties (EZK) na een forse vertraging de 3,5-GHz-band veilen. Volgens NLdigital bestaat er echter nog onzekerheid over de beschikbaarheid van deze frequentieruimte die essentieel is voor een volledige uitrol van 5G in Nederland. De branchevereniging spoort de betrokken minister aan om hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen.

‘Een snelle en goede uitrol van 5G is niet alleen van belang voor onze sector, maar voor de digitale ambities van heel Nederland’, zegt Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital. ‘Helaas loopt Nederland nu internationaal al achter. Het is belangrijk dat de aankomende veiling zorgvuldig gebeurt en voldoende zekerheid biedt voor deelnemende partijen. We kunnen het ons niet veroorloven nog meer vertraging op te lopen.’

Volgens NLdigital zijn er drie losse eindjes die zorgen voor onzekerheid: de verhuizing van satellietbedrijf Inmarsat, de lokale vergunninghouders en de mogelijke spectrum-herallocatie. Met betrekking tot Inmarsat, dat bedrijf gebruikt nu nog een belangrijk deel van de 3,5-GHz-band voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie. Minister Adriaansens van EZK liet afgelopen februari weten dat dit struikelblok was weggehaald. Het kabinet betaalt de kosten van de verhuizing van de C-Band-ontvanger die Inmarsat in Burum heeft staan. Die verhuizing naar Griekenland zou op 1 januari volgend jaar gerealiseerd moeten zijn.

NLdigital heeft hier een hard hoofd in. Volgens de branchevereniging gaat het om een advies om de activiteiten van dit bedrijf te verhuizen naar Griekenland, zodat de benodigde ruimte in Nederland vrijkomt, en zijn de vergunningen hiervoor nog niet verleend. Daardoor bestaat er een reële kans dat Inmarsat ook na de veiling nog langer moet beschikken over delen van de 3,5-Ghz en dat de 5G-aanbieders moeten wachten tot ze de gehele band in gebruik kunnen nemen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant