Artikel 5 september 2022

Niveau cybersecurity cruciaal voor economisch herstel

Burgers, overheden en bedrijven zijn meer dan ooit afhankelijk van digitale connectiviteit. Daarom is cybersecurity een van de meest dringende uitdagingen van dit decennium. Toch bestaat daarover een verschil in perceptie: executives zijn positief en tevreden over hun cyberweerbaarheid, security-leaders zijn dat niet.

De realiteit is dat cybercriminaliteit niet zal afnemen, wat risico’s met zich meebrengt voor de samenleving. In 2021 steeg het aantal ransomware-aanvallen met 150 procent en meer dan tachtig procent van de experts zegt dat deze groei een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, aldus het ‘Global Risks Report 2022‘ van het World Economic Forum. Deze percentages geven de ernst en de constante dreiging van cybercriminaliteit van vandaag de dag goed weer. We werken nu aan wereldwijd herstel en economische groei en de vraag is: hoe beschermen we ons tegen cyberdreigingen?

De afgelopen maanden was er een sterke beleidsfocus op de dreiging van cyberaanvallen en op digitale weerbaarheid. Het kwam naar voren in genoemd rapport en de G7 was het erover eens dat ‘overheden moeten blijven samenwerken om expertise te delen en cyberrisico’s te minimaliseren’. Cyberweerbaarheid is een essentiële bouwsteen en enabler om overal ter wereld ambitieuze doelstellingen te behalen op het gebied van digitale inclusie, duurzaamheid, gezondheid, defensie en vele andere belangrijke onderwerpen voor de economieën van de toekomst.

De nadelige financiële gevolgen van cybercriminaliteit zijn groot en economieën kunnen dit niet blijven incasseren. Het is bekend dat geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en internet of things, de belangrijkste bouwstenen zijn voor vooruitgang. Maar ironisch genoeg kunnen dezelfde technologieën ook nieuwe kansen bieden voor cybercriminelen. Het is de ultieme uitdaging om dergelijke technologieën te beveiligen en meer veerkrachtige langetermijnoplossingen te implementeren die beter bestand zijn tegen de dreigingen van cybercriminelen. Economisch herstel vindt alleen op een eerlijke manier plaats, ofwel als deze tools toegankelijk zijn voor alle organisaties en bedrijven. Om deze visie te realiseren, is de samenwerking tussen de publieke en private sector cruciaal.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant