Artikel 15 juli 2021

Nieuwe database-spinoff CWI ziet het licht

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) kondigt een nieuwe spinoff aan: DuckDB Labs. De startup biedt een opensource-databasemanagementsysteem gericht op efficiënte data-analyse. Momenteel wordt DuckDB ongeveer 100.000 keer per week gedownload.

CWI-onderzoekers Hannes Mühleisen en Mark Raasveldt hebben de nieuwe CWI-spinoff DuckDB Labs opgericht. Het bedrijf helpt bij de verdere ontwikkeling van het systeem en levert adviesdiensten.

In 2019 bracht het duo in de Database Architectures-onderzoeksgroep van het CWI de eerste opensourceversie van hun databasemanagementsysteem DuckDB uit. Het is volgens de onderzoekers tevens het eerste speciaal gebouwde in-process Online Analytical Processing (OLAP)-database managementsysteem.

Drijfveer voor de ontwikkeling van zo’n systeem is dat bedrijven, overheden en academische onderzoeksgroepen steeds meer gegevens verzamelen. Die worden opgeslagen in grote databanken en een van de belangrijkste uitdagingen is om zo snel mogelijk nieuwe inzichten uit deze data te halen. Dat is een van de taken van een databasemanagementsysteem.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant