Artikel 3 augustus 2021

Nieuw model identiteitskaart ingevoerd

De vernieuwde Nederlandse identiteitskaart die gisteren is ingevoerd, bevat een aantal nieuwe kenmerken en vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip. Op de achterkant van de kaart zit een qr-code met het burgerservicenummer (bsn).

Door de toevoeging van de EU vlag met letters NL, een gewijzigd kinegram (zilverkleurig plaatje dat verandert naar gelang de invalshoek van het licht) en twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip (net als het paspoort) voldoet dit nieuwe model aan de Europese verordening. 

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) denkt dat het nieuwe model nog veiliger en betrouwbaarder is. Daarin zijn verschillende (echtheids)kenmerken toegepast zoals een gemetalliseerd beeld, dat van vorm en kleur kan wijzigen, en fluorescerende patronen.

Afgelopen januari werd al bekend dat de vernieuwde identiteitskaart is uitgerust met een chip met een inlogfunctie voor een hoger niveau van beveiliging. Daarmee is via DigiD in te loggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds. Dit geeft extra zekerheid bij de bescherming van iemands gegevens. Organisaties hebben de zekerheid dat gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant