Artikel 3 juni 2022

Nederland wil alternatief voor centraal EU-id-nummer

Nederland staat voorlopig nog vrij eenzaam in haar strijd tegen de koppeling van één Europees identiteitsnummer aan een Europese digitale identiteit (eID). Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) heeft haar Europese ambtgenoten vandaag tijdens de Telecomraad in Luxemburg voorgesteld op zoek te gaan naar een alternatief voor een centraal Europees identiteitsnummer.

Van Huffelen heeft andere lidstaten uitgenodigd samen met Nederland zo’n decentrale oplossing te ontwikkelen. Maar erg veel medestanders zijn hiervoor nog niet. Alleen Duitsland en Portugal voelen wel wat voor het Nederlandse standpunt. Maar volgens de bewindsvrouw is het nog geen verloren race. Een aantal landen oriënteert zich nog. 

De Tweede Kamer stuurde Van Huffelen afgelopen donderdag naar de Telecomraad met de opdracht zo’n Europees identiteitsnummer tegen te houden. Omdat Nederland in deze kwestie geen vetorecht heeft, zal het op haar overredingskracht aankomen. Volgens een woordvoerster heeft Van Huffelen vandaag goede bilaterale gesprekken met andere Europese landen kunnen voeren. 

De staatssecretaris is het overigens wel eens met de Tweede Kamer dat een decentraal systeem zonder centraal nummer veruit de voorkeur heeft. ‘Het is een nee, tenzij’, aldus Van Huffelen die sterk hecht aan behoud van een nationaal nummer. Veel EU-lidstaten willen echter één Europees id-nummer omdat dat veel eenvoudiger werkt.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant