Artikel 29 juli 2022

Nederland terug in top-3 digitale EU-economieën

De inzet van artificiële intelligentie is een aandachtspunt

Nederland is na drie jaar teruggekeerd in de top-3 van de EU-ranglijst voor Europese digitale economieën: de Digital Economy and Society Index (DESI). Nederland eindigt achter de nieuwe koploper Finland en Denemarken

Ons land dankt de derde plek in de EU-ranglijst aan het vaste en mobiele internetnetwerk dat volgens de samenstellers van de ranglijst van ‘wereldniveau’ is. Ook roemt Desi de investeringen van bedrijven en overheid in de digitalisering van de maakindustrie en onderzoek naar kunstmatige intelligentie, micro-elektronica (fotonica en chips), quantum- en cloudcomputing. Nederland eindigde in 2021 en 2021 op de vierde plek. In 2019 behaalde het voor het laatst de derde plek.

De Nederlandse digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken blijft de tweede plaats in de EU innemen (Denemarken staat bovenaan). 91 procent van de Nederlandse aansluitingen heeft nu al toegang tot snel vast breedbandinternet (meer dan 1 Gigabit per seconde) via kabel of glasvezel. De doelstelling voor de gehele EU is om dit in 2030 overal te hebben gerealiseerd.

De beschikbaarheid van mobiel internet via 5G-mobiel loopt ook ver voor op het Europese gemiddelde. In mei concludeerde een adviescommissie dat Nederland in 2023 ook de zogenoemde 3,5 Gigahertz frequentieband hiervoor landelijk kan gaan gebruiken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant