Artikel 1 september 2022

Nederland scoort opnieuw in digitale dienstverlening

De digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid komt op de vijfde plaats in Europa. Alleen Malta, Estland, Luxemburg en IJsland doen het beter. Vorig jaar was Nederland negende en in 2020 kwamen we niet verder dan een twaalfde plaats.

Dit blijkt uit de Egovernment Benchmark, het jaarlijks onderzoek van de Europese Commissie. België staat veertiende in de rangschikking. Opvallend is hoe weinig Duitsland ervan bakt. Van de 35 Europese landen die in deze vergelijking zijn meegenomen, komt Duitsland niet verder dan een 21ste plaats.
81 procent van de overheidsdiensten in de EU is inmiddels online beschikbaar. 92 procent van de websites van de overheid werkt ook op mobiele apparaten. Slechts 58 procent van deze sites legt echter uit welke persoonsgegevens ze gebruiken. Twee derde van alle diensten is te gebruiken met een elektronische identiteitskaart. Driekwart van de diensten accepteert echter alleen de e-id van het eigen land, wat grensoverschrijdend gebruik bemoeilijkt. Bijna de helft van de online-diensten is ook door burgers van een ander land te gebruiken.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant