Artikel 18 november 2021

Nederland houdt zich staande in ‘digitale’ EU-kopgroep

Nederland blijft qua digitalisering in de kopgroep van EU-landen. Net als vorig jaar staan we vierde, vlak achter Denemarken, Finland en Zweden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU. De hoge positie valt deels te verklaren uit het feit dat Nederlandse bedrijven steeds meer gebruik maken van digitale technologieën. Ook de overheid investeert hierin. Bovendien stimuleert ze Nederlanders om digitaal vaardig(er) te worden. Tenslotte speelt mee dat het vaste en mobiele internet van uitstekend niveau zijn. Zo meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

De Nederlandse digitale infrastructuur via vaste en mobiele netwerken scoort dit jaar hoger. Inmiddels is de tweede plaats in de EU bereikt. Dit komt mede door de zeer hoge beschikbaarheid van snel vast breedbandinternet (>100 Megabit per seconde). Nederlanders kunnen hiervan gebruik maken via de kabel. Bovendien versnelt de aanleg van glasvezel in steden en buitengebieden. 

De beschikbaarheid van mobiel internet via 5G ligt ook ver boven het Europese gemiddelde. Hierin kunnen nog extra stappen worden gezet. De belangrijkste frequentieband (3,5 Ghz) voor 5G moet namelijk nog worden geveild.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant