Artikel 7 september 2022

Nationale cybersecurityorganisaties bundelen krachten

De kogel is door de kerk. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) slaan de handen ineen. Het resultaat van de ontmoeting is dat er straks geen informatieachterstand voor niet-vitale bedrijven meer optreedt.

Plan is om in 2026 samen één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt te vormen. De nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland – groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal – van passende informatie en kennis voorzien. Daarmee is een langgekoesterde wens van het bedrijfsleven ingewilligd. Niet-vitale bedrijven kampen momenteel een informatieachterstand.

Ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) kondigen de collaboratie in een brief aan de Tweede Kamer aan. In 2024 gaan beide Cybersecurity Incident Response Teams (NCSC en CSIRT-DSP) van de Rijksoverheid samen. Daarna, in 2026, worden beide informatieknooppunten en de twee expertisecentra (NCSC en DTC) gebundeld.

De overheidsinstellingen delen dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor de digitale-serviceproviders.

Deze nieuwe organisatie, onder de noemer van het NCSC, fungeert straks als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten zorgt ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ict.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant