Artikel 1 maart 2023

MWC in ban van EU-tolheffing op Big Tech

Oplopende discussies over afbraak van netneutraliteit

Niet 5G, de metaverse of andere technologie, maar een eventuele Europese tolheffing voor zware internetgebruikers is het felst bediscussieerde onderwerp tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

Greg Peters, co-ceo van Netflix, reageerde gisteren fel op uitlatingen van EU-commissaris Thierry Breton die vindt dat Big Tech mee moet betalen aan de verdere uitrol van 5G en breedband-netwerken. De Fransman die zelf van France Telecom (Orange) en Atos komt, steunt daarmee zijn voormalige telco-broeders. Die voelen er niets voor alleen alle investeringen op te brengen terwijl Big Tech de vruchten plukt. 

Netflix ziet de zaken anders. Volgens Peters is het in ieders belang dat het internetgebruik groeit. Dat biedt geweldige kansen voor alle betrokkenen. Content providers als Netflix doen al genoeg in dit opzicht, meent hij. Peters wees erop dat Netflix de afgelopen vijf jaar meer dan zestig miljard dollar heeft gestoken in content, ruim de helft van alle inkomsten over die periode.

Hij reageerde ook op de zorgen die internet service providers (isp’s) uiten over de stijgende kosten van de internet-infrastructuur. Volgens hem is het internetverkeer de afgelopen vijf jaar telkens met ongeveer 30 procent per jaar toegenomen. De isp’s hebben deze groei aardig weten te beheersen. Ze slaagden erin de kosten over diezelfde periode stabiel te houden dankzij efficiency-verbeteringen binnen hun netwerk, aldus Peters.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant