Artikel 5 november 2022

Moeten de nieuwe bestuurders Centric verkopen?

Centric lijkt in rustiger vaarwater gekomen, nu volledig aandeelhouder Gerard Sanderink alle macht is ontnomen. De nieuwe bestuurders die de Ondernemingskamer heeft aangewezen, kunnen alle besluiten nemen die in het belang van Centric zijn. Daar hoort ook bij een eventuele verkoop van de it-dienstverlener of onderdelen daarvan. Juridisch kan dat. Denkt u dat verkoop nodig is? En wanneer zou dat het beste kunnen gebeuren?

Overigens moeten er wel zwaarwegende redenen zijn om Centric in de etalage te zetten, bijvoorbeeld als de kas leeg is en de banken weigeren krediet te verlenen. Momenteel is onduidelijk hoe Centric er financieel voor staat. Sanderink zelf beschuldigt ex-CEO Johan Taams ervan de resultaten afgelopen voorjaar te hebben geflatteerd. Maar de afgezette Centric-bestuurder heeft wel vaker verdachtmakingen geuit jegens opgestapte of ontslagen bestuurders. Anderzijds staat Sanderink bekend als iemand die zeer scherp door alle cijfers heen kan kijken. En Sanderink zegt hier intern over te zijn getipt.

Zeker is dat een eventuele verkoop Sanderink zeer tegen de borst zou stuiten. De eigenzinnige zakenman ziet Centric als zijn levenswerk. Maar de man staat geheel buitenspel.

Verkoop van onderdelen betekent ook dat die bedrijven onder een andere naam door kunnen gaan. Ook zou verkoop een eind maken aan de zorgen die onder afnemers bestaan over wat er gebeurt als Sanderink ooit komt te overlijden. Angst bestaat dat zijn vriendin Rian van Rijbroek dan de erfgenaam is.

Is verkoop ook vanuit dit oogpunt iets waar de nieuwe ondernemingsleiding op aan moet sturen? En welke bedrijfsonderdelen lenen zich daarvoor? Wat vindt u?

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant