Artikel 12 juli 2022

Ministeries moeten inzage geven in alle ict-uitgaven

De Tweede Kamer wil nog vóór november een totaaloverzicht van alle uitgaven en plannen die de verschillende ministeries hebben voor de digitalisering, een soort digitale ict-begroting waarin alle informatieplannen worden gebundeld. Zo kunnen betrokken departementen beter en efficiënter samenwerken op dit gebied.

Dit bleek tijdens het hoofdlijnendebat Digitale Zaken in de Tweede Kamer. Vorig jaar kwam een voorzichtige schatting uit op 5,7 miljard euro aan uitgaven aan ict-systemen. Aan externe inhuur werd bijna een miljard euro besteed, aldus het SP-kamerlid Renske Leijten. Volgens haar ontbreekt het vanuit alle ministeries aan een overzicht van de investeringen in nieuwe ict-technieken. Door inzage te krijgen in de budgetten voor digitalisering, kan de Kamer zien of de juiste prioriteiten worden gesteld. Ook is dan eerder zichtbaar of ministeries dubbel werk verrichten dan wel een bundeling van activiteiten mogelijk is.

Na de zomervakantie presenteert staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) een werkagenda met alle activiteiten die het kabinet op digitaal gebied gaat ondernemen. Op nieuwe ontwikkelingen zoals digitale identiteit, e-overheid en toegankelijkheid moet een antwoord worden gevonden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant