Artikel 4 april 2023

Minimaal drie ‘echte’ 5G-aanbieders

Het kabinet verwacht dat er minimaal drie aanbieders komen van 'echte' 5G via de 3,5 GHz-band. Het veilingsysteem wordt zo opgezet dat voldoende concurrentie op deze markt ontstaat. De frequenties hiervoor worden later dit jaar geveild. De huidige 5G is gebaseerd op oudere tragere netwerken die voor 4G waren bedoeld.

Minister Micky Adriaansens (EZK) denkt aan een minimum opbrengst van 176 miljoen euro. Geen hoog bedrag maar de animo voor 5G is de laatste jaren niet toegenomen. Afgelopen vrijdag is de consultatieronde voor de veiling-opzet gestart. Adriaansens schrijft in een brief aan de Kamer dat de extra frequentieruimte van 300 Megahertz vanaf 1 december in gebruik kan worden genomen. Ook blijft in deze 3,5-GHz-band 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties zoals in de Rotterdamse haven. 

Inmarsat kan in deze band tijdelijk nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten, totdat een nieuwe locatie in Griekenland operationeel is. Het streven is per 1 januari 2024. Maar die datum ligt nog allerminst vast omdat de verhuizing naar Griekenland nog niet definitief is. Bovendien zijn nog altijd onderhandelingen tussen het ministerie en Inmarsat gaande over de hoogte van de compensatie. Zolang die onzekerheden voortduren, bestaat er kans op een wat Adriaansens noemt ‘onaanvaardbare vertraging’ van het gebruik van de 3,5-GHz-band voor landelijk mobiel internet.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant