Artikel 12 juli 2022

Miljoenen extra voor digitalisering rechtspraak

De rechtspraak krijgt jaarlijks ruim 155 miljoen euro extra, onder meer voor investeringen in digitalisering en innovatie alsmede ict-beveiliging. Een ander deel van het geld is bedoeld voor extra rechters en zware rechtszaken rond ondermijnende criminaliteit.

Dit heeft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) afgesproken met de Raad voor de rechtspraak. Overeengekomen is dat er fors geïnvesteerd wordt om de rechtspraak op digitaal vlak toegankelijker te maken. Ook de online-dienstverlening wordt verbeterd. Hierdoor kan de rechtspraak in de toekomst beter voldoen aan wat de samenleving van haar vraagt. Het geld is niet alleen bedoeld voor vernieuwing, maar ook om de bijbehorende ict-beveiliging op orde te krijgen.

Volgens Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, lijken de jaren waarin werd bezuinigd op rechtspraak achter de rug. ‘En dat komt op een goed moment, want onze organisatie staat voor grote uitdagingen op het gebied van doorlooptijden, een te hoge werkdruk en krapte op de arbeidsmarkt.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant