Artikel 22 mei 2023

Meta krijgt recordboete van 1,2 miljard euro

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft van de Europese Unie (EU) een boete gekregen van 1,2 miljard euro voor het overzetten van gegevens van Europese Facebook-gebruikers naar servers in de Verenigde Staten. Het sociale-mediaconcern gaat in hoger beroep.

De boete is opgelegd door de privacywaakhond van de Europese Unie, de European Data Protection Board (EDPB). Die stelt dat het moederbedrijf van Facebook gegevens van gebruikers onrechtmatig heeft doorgestuurd, met inbegrip van de opslag ervan, naar de Verenigde Staten. Bovendien is Meta gelast zijn gegevensdoorgiften binnen zes maanden (vanaf april) in overeenstemming te brengen met de GDPR.

Andrea Jelinek, voorzitter van de EDPB, licht toe: ‘De EDPB heeft vastgesteld dat de inbreuk van Meta Meta Platforms Ireland Limited zeer ernstig is omdat het gaat om doorgiften die systematisch, repetitief en continu zijn. Facebook heeft miljoenen gebruikers in Europa, dus de hoeveelheid doorgegeven persoonsgegevens is enorm. De ongekende boete is een sterk signaal aan organisaties dat ernstige inbreuken verstrekkende gevolgen hebben.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant