Artikel 19 november 2021

Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime

We hebben dagelijks te maken met digitalisering. We werken in een digitale omgeving, doen online-boodschappen en bezoeken de huisarts via een e-consult. Wij als individuen vertrouwen op digitalisatie om ons leven, nu en in de toekomst, makkelijker te maken. Om te kunnen vertrouwen op digitalisering moet je als individu maar zeker ook als organisatie een goede cybersecurity hebben. Wanneer je je goed beschermt tegen cybercriminaliteit en je online-weerbaarheid verbetert, groeit namelijk het vertrouwen in digitalisering, een ontwikkeling die in Nederland en wereldwijd de kans heeft ons leven razendsnel te veranderen.

Omdat digitalisering ons leven zo beïnvloedt, is het belangrijk te realiseren welke risico’s het met zich meebrengt wanneer de cybersecurity niet op orde is. Onlangs ondervroeg Cisco 1.500 hybride werkenden uit zes landen – waaronder Nederland – naar hun houding ten opzichte van cybersecurity binnen hun eigen organisatie en hoe zij met cybersecuritymaatregelen omgaan. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat 45 procent zou willen dat hun organisatie meer aandacht zou besteden aan cybersecurity en twee derde vindt dat hun bedrijf cybersecurity niet serieus genoeg neemt. Ook heeft bijna veertig procent van de Nederlandse ondervraagden sinds het begin van de pandemie geen cybersecuritytraining moeten volgen, terwijl thuiswerken juist voor meer risico’s zorgt.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom dit schokkend is. Cybersecurity is van meerdere factoren afhankelijk, namelijk enerzijds van technologie maar ook van menselijk handelen. Cybersecurity moet altijd onderdeel moet zijn van de technologie, waardoor de kans op incidenten significant afneemt. Het is echter ook belangrijk dat mensen weten hoe ze met cybersecurity om moeten gaan. Hoe beter systemen worden, hoe meer cybercriminelen gaan inspelen op menselijke fouten. Het is dus van belang dat iedereen weet hoe ze zich op een veilige manier online kunnen bewegen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant