Artikel 21 september 2022

Meer geld naar Defensie voor modernisering it

Prinsjesdag 2022

Het kabinet investeert komend jaar vijf miljard euro extra in Defensie. It-projecten kunnen daarvan profiteren. De krijgsmacht wordt in hoge mate informatiegestuurd. Het slagveld digitaliseert. De militaire it ontwikkelt zich razendsnel. De hoeveelheid data neemt enorm toe. De defensieorganisatie moet informatie sneller en slimmer verkrijgen, verwerken en verspreiden om succesvol te kunnen zijn in moderne conflicten en crises.

Minister Kajsa Ollongren (Defensie) kondigt dit aan in haar nieuwe begroting. Ze gaat vanaf 2023 fors meer geld steken in onderzoek en technologie. De innovatiecentra van legeronderdelen krijgen meer middelen. Het Defensie Operatiecentrum wordt versterkt. Gemoderniseerd worden de it-infrastructuur en communicatiesystemen die commandanten ondersteunen bij operaties. De analysecapaciteit wordt vergroot. Daarbij komen ook data-science en artificiële intelligentie (ai) bij kijken.

Volgens Ollongren kunnen inlichtingen voor militairen in het veld het verschil maken tussen leven en dood. Beschikbare data moeten realtime kunnen leiden tot betrouwbare inlichtingen.

Daarom investeert Defensie ook in sensoren en communicatiemiddelen die de operationele besluitvormingsprocessen ondersteunen. Zo worden de mogelijkheden van het onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 uitgebreid met een sensor die maritieme beeldopbouw ondersteunt en een sensor die communicatie- en verbinding-signalen kan opvangen. Ook worden onbemande vaar- en vliegtuigen ontwikkeld die informatie verzamelen ten behoeve van een vlootverband. De omgang met groeiende hoeveelheden informatie vereist speciale aandacht voor de informatiehuishouding. Defensie investeert de komende jaren in het verbeteren van de systemen, de personele capaciteit en methodes voor de opslag.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant