Artikel 18 juli 2023

Mastodon.nl: een uit de hand gelopen hobby

Opensourcesoftware voor alternatief sociaal netwerk

Mastodon is opensourcesoftware om zelf een online sociaal netwerk te hosten. De tool staat steeds meer in de belangstelling van (semi)-publieke instellingen. In Nederland is er de website Mastodon.nl, waarvan Maarten de Braber de initiatiefnemer en beheerder is. Hij noemt het een uit de hand gelopen hobby.

Maarten de Braber sprak op een recente bijeenkomst ‘Het internet is magisch’ van SIDN, de organisatie verantwoordelijk voor de meer dan zes miljoen geregistreerde .nl-domeinnamen, in Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Hij sprak over Mastodon, een opensourcetool voor sociale-mediadiensten, opgepakt door mensen die de ongeremde groei van commerciële partijen op het internet met argwaan aanschouwen.

De Braber is zo iemand. Hij is de initiatiefnemer en de huidige beheerder van Mastodon.nl, een functie die hij overigens beschouwt als een uit de hand gelopen hobby. Voor zijn broodwinning is hij werkzaam in de zorgsector. Mastodon heeft volgens hem niets van doen met Web 3.0 en decentrale web-technologie, maar laat zich qua functionaliteit het beste met Twitter vergelijken, vertelde hij op de SIDN-bijeenkomst.

Het grote verschil: achter Mastodon schuilt geen commercieel bedrijf dat de regels bepaalt en geld verdient met de gegenereerde data. Het is een zichzelf beherend, open social-berichtensysteem dat het voor de gebruikers mogelijk maakt om onbeperkt sub-domeinen aan te maken voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld voor mensen met een gemeenschappelijke interesse in een hobby, vakgebied of leefomgeving. Op die manier is vanuit de .nl-instance een hele reeks Mastodon-netwerken met allemaal hun eigen instances ontstaan. Daarvan zijn de aangesloten gebruikers in veel gevallen actief op diverse netwerken en waarschijnlijk hebben ze ook nog een account bij één van de grote sociale-media-aanbieders.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant