Artikel 20 maart 2023

Malafide reseller kan vaak ongestoord zijn gang gaan

De aanpak van internet- en hostingproviders die willens en wetens cybercriminelen ondersteunen, of onvoldoende doen om dit tegen te gaan, verloopt traag. Er zijn allerlei plannen om te voorkomen dat cybercriminelen de Nederlandse infrastructuur misbruiken, maar vooralsnog is de opbrengst mager. ‘Bulletproof’-resellers, ofwel aanbieders van hostingdiensten die cybercriminelen garanderen dat ze uit de handen van politie en justitie blijven, kunnen vaak ongestoord hun gang gaan.

Dat blijkt uit een Kamerbrief waarin minster Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer informeert over de resultaten van een zogenoemde reseller-actie van de politie. Die deelde eind 2022 een lijst met 38 namen van malafide partijen en riep internet- en hosting-aanbieders op de dienstverlening aan deze klanten direct te staken. Het doel is om netwerken te schonen van criminele organisaties die Nederlandse servers en netwerken misbruiken voor malafide zaken.

Opvallend: geen van de aangeschreven internet- en hostingbedrijven deelt hoeveel malafide resellers er in hun klantenbestand zaten. ‘Het betreft bedrijfsgevoelige informatie die zij niet specifiek wensen te delen’, schrijft de minister.

Wel heeft ze van brancheorganisatie Dutch Cloud Community gehoord dat ‘enkele’ hostingproviders actie hebben ondernomen naar aanleiding van de brief en namenlijst. Ook zijn er gesprekken tussen de politie en de Dutch Cloud Community over mogelijkheden om signalen van malafide wederverkopers ‘structureler’ met hostingproviders te delen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant