Artikel 24 juni 2022

Lenovo investeert in r&d supercomputing Europa

Lenovo steekt de komende drie jaar zeven miljoen dollar in r&d op het vlak van high performance computing (hpc) in Spanje. Daarvoor heeft het Chinese it-concern een onderzoeksovereenkomst gesloten met Barcelona Supercomputing Center-National Supercomputing Center (BSC-CNS). De samenwerking vindt plaats in het kader van supercomputing-onderzoek binnen de Europese Unie.

Het onderzoek van Lenovo en BSC-CNS richt zich op drie door de Europese Commissie vastgestelde technologische vraagstukken. Dat zijn het bevorderen van precisiegeneeskunde door het gebruik van supercomputing, het ontwerp en de ontwikkeling van Europese opensource-chips (type RISC-V) en als derde de ontwikkeling van meer energie-duurzame supercomputers en datacenters.

Het partnerschap is het vervolg op een al ruim zes jaar lopende samenwerking tussen beide partijen. Lenovo is tevens de leverancier van de huidige supercomputer van BSC-CNS, de MareNostrum 4. Voor de vervanging van deze in 2017 geleverde rekenkrachtcentrale is recent Atos in de arm genomen na een Europese aanbesteding. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant