Artikel 29 september 2022

Leiden passkeys ons naar wachtwoordvrije wereld?

De it-wereld is al jaren op weg naar het moment dat gebruikersnamen en wachtwoorden de prullenbak in kunnen. Zo werd in de jaren tachtig al de eerste versie van authenticatie zonder wachtwoord geïntroduceerd. Maar naar welk toegangssysteem gaan we uiteindelijk over, en wanneer?

Als eindgebruikers zijn we medereizigers op het pad dat cybersecuritybedrijven en techgiganten bewandelen, of we dat nu willen of niet. Onlangs schreef ik al hoe belangrijk het is om in het heden een degelijk wachtwoordbeleid te hebben voor alle medewerkers in de organisatie. En dat multi-factorauthenticatie (mfa) daar deel van zou moeten uitmaken – al zijn de meeste vormen van mfa te phishen. Net als al die wachtwoorden natuurlijk.

Juist daarom wordt er zoveel tijd gestoken in het ontwikkelen van alternatieve toegangsmethodes die beter beschermen dan zestiencijferige wachtwoorden en tweestapsauthenticatie. Zo’n alternatief moet van goeden huize komen: het moet veiliger en gebruiksvriendelijker zijn dan een wachtwoord – nog altijd de meest gebruikte vorm van beveiliging wereldwijd.

Het gemak voor de gebruiker is doorslaggevend voor het succes van een alternatieve toegangsmethode. Want als een medewerker de voorkeur geeft aan een (slecht) wachtwoord boven gehannes met fysieke beveiligingssleutels en driestapsauthenticatie, dan ben je als organisatie nog steeds niet goed beschermd tegen internetcriminelen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant