Artikel 15 september 2023

Lang niet alle bedrijven werken aan digitalisering

In bijna dertig procent van de Nederlandse bedrijven vond vorig jaar geen digitaliseringsprojecten plaats. De organisaties die zulke initiatieven wél ontplooiden, deden dit om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren. Meer dan de helft van deze bedrijven voerde de projecten uit zonder obstakels, zoals hoge kosten of te weinig deskundig personeel. Dit blijkt uit een ondernemersenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie en autohandel vonden relatief weinig digitaliseringsprojecten plaats, komt uit de enquête van de CBS. Ook in de zakelijke dienstverlening ondernam dertig procent van de bedrijven geen initiatieven om verder te digitaliseren. De digitaliseringsprojecten die in deze sector wél werden uitgevoerd, hadden relatief veel positieve impact.

In andere sectoren werd vorig jaar flink gewerkt aan digitalisering. Van de organisaties die ermee bezig is, heeft ruim veertig procent de verbetering van efficiëntie en productiviteit als belangrijkste drijfveer. Acht procent richt zich vooral op verbetering van de klantervaring. Koplopers zijn de ondernemingen actief in onroerend goed, ict, of vervoer en opslag.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant