Artikel 12 september 2023

Kwaliteit digitaal leven in Nederland neemt af

Nederland staat wereldwijd op de twaalfde plaats als het gaat om de digitale kwaliteit van het leven. Dat is zes plekken lager dan vorig jaar. Zo blijkt uit de jaarlijkse Digital Quality of Life index van beveiliger Surfshark.

Als we kijken naar de vijf pijlers van de index, dan scoort Nederland het best op e-infrastructuur met een vierde plek. Vooral de gereedheid om de vruchten te plukken van de informatie- en communicatietechnologie is hoog. Internet is in Nederland vrij duur. Qua betaalbaarheid nemen we de 38ste plek in. Vaste breedband kost hier vijf keer zoveel als in Roemenië. Mobiel internet is in Luxemburg aanzienlijk goedkoper.

Op de overige pijlers scoort Nederland als volgt: tiende op e-overheid, zestiende e-veiligheid en achttiende op kwaliteit van het internet.

Vast internet heeft een gemiddelde snelheid van 204 Mbps in Nederland. Het snelste vaste internet ter wereld is dat van Singapore met 300 Mbps. In Nederland ligt mobiel internet gemiddeld op 125 Mbps. Het snelste mobiele internet is dan van de Verenigde Arabische Emiraten (310 Mbps).

In de algehele index loopt Nederland achter op buurland Duitsland (4), maar voor op België (21ste). Over het geheel genomen zijn de Europese landen toonaangevend in de wereld als het gaat om digitale kwaliteit van leven. Nederland valt in Europa net buiten de top tien.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant