Artikel 23 november 2022

Kamer: meer actie nodig tegen foute hostingbedrijven

Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) gaat op aandringen van de Tweede Kamer de druk vergroten op Nederlandse hostingbedrijven die al dan niet bewust (buitenlandse) cybercriminelen en verspreiders van kinderporno faciliteren.

Juridisch staat de minister ze vrij machteloos tegen bedenkelijke partijen die van Nederland het afvoerputje van Europa hebben gemaakt. Vooral Russische bendes voeren het liefst via Nederlandse hostingbedrijven cyberaanvallen uit, zo merkte het VVD-kamerlid Rajkowski gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op. ‘Ze kunnen hier blijkbaar ongezien hun gang gaan,’ aldus Rajkowski. De VVD maakt zich ernstig zorgen dat cybercriminelen hier vrij spel hebben.

Het PvdA-kamerlid Mutluer stelt voor om op Europeesrechtelijk vlak te opereren. De minister zei dat graag te willen, maar stappen hiertoe zijn afgesneden. ‘Bij de onderhandelingen over de Digital Services Act heeft Nederland ervoor gepleit om hostingbedrijven een zorgplicht op te leggen, zodat we hier verder in gaan. Maar daar hebben we niet genoeg steun voor gekregen bij andere landen,’ aldus Yeşilgöz.

Politie en Openbaar Ministerie kunnen momenteel weinig meer doen dan de hosting-sector te bewegen om misbruik van hun diensten tegen te gaan. In dat kader paste ook een brief van de politie aan de hostingbedrijven om een aantal contracten te herzien. Die actie was vooral gericht tegen foute onderhuurders van serverruimtes en tussenpersonen die cybercriminelen faciliteren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant