Artikel 22 november 2022

Kabinet zet in op versnelde digitalisering mkb

Het kabinet wil de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf versnellen. De ambitie is om in 2030 tot de Europese top drie door te dringen als het gaat om de toepassing van digitale technologie door het mkb. Concreet betekent dit dat 95 procent van het Nederlandse mkb ten minste een basisniveau van digitalisering toepast. Nu is dat driekwart.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) spreekt die ambitie uit in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin ontvouwt ze de kabinetsstrategie Digitale Economie. Het gebruik van geavanceerde digitale technieken zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data moet binnen het mkb omhoog naar ten minste 75 procent in 2030. Nederland komt op dit gebied momenteel niet verder dan de Europese subtop. Met name het gebruik van artificiële intelligentie (ai) is nog beperkt. Slechts dertien procent van de bedrijven doet daar iets mee.

De regio speelt een belangrijke rol bij het realiseren van deze ambities. Adriaansens noemt in dit verband het Economisch Samenwerkingsplatform Rijk-Regio-MKB-VNG. Gedacht wordt aan de uitbouw van samenwerkingsverbanden zoals het programma Smart Industry, de Europese digitale innovatiehubs (EDIH’s) en de digitale mkb-werkplaatsen. Ook verkent het ministerie de mogelijkheden tot opschaling van bestaande succesvolle sectorale aanpakken naar andere (top)sectoren. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant