Artikel 19 oktober 2021

Kabinet: Verbod op gezichtsherkenning gaat te ver

Het kabinet voelt niets voor een absoluut verbod op elke vorm van gezichtsherkenning in de openbare ruimte. Anders dan de Europese privacy-toezichthouder EDPB vindt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat er ruimte moet blijven voor uitzonderingen.

De Tweede Kamer had de bewindsman eind juni om een reactie gevraagd op het radicale standpunt van privacy-toezichthouder European Data Protection Board (EDPB). Die raad heeft behalve gezichtsherkenning ook vergelijkbare technieken zoals stemherkenning en bewegingsherkenning op straat tot taboe verklaard.  

Dekker deelt de zorgen van de EDPB. Met name het verwerken van biometrische gegevens is een heet hangijzer. Toch is een volledig verbod  volgens hem een te zwaar middel. Hij vindt dat aan de inzet van technologie die gemakkelijk inbreuk kan maken op grondrechten, strenge regels en strikte voorwaarden moeten worden gesteld.

Overigens geldt nu al een uitgebreid juridisch kader. Zo is het verwerken van bijzondere persoonsgegevens in beginsel verboden. Bij gezichtsherkenning mag alleen in uitzonderlijke gevallen iets met biometrische gegevens worden gedaan. Er moeten zwaarwegende belangen zijn om van een verbod af te wijken, bijvoorbeeld bij zware criminaliteit.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant