Artikel 17 februari 2023

Kabinet steunt EU-plan eID ondanks Kamerverzet

elektronische Identiteitsbewijzen (eID’s)

Het kabinet stemt in met het voorstel van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van een Europese digitale portefeuille (eID: elektronische Identiteitsbewijs). Dat meldde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) donderdag in een debat in de Tweede Kamer. De beslissing druist in tegen de wens van het parlement, dat al sinds juni 2022 aanvullende veiligheidsvoorwaarden eist.

De eID staat al een tijdje op de agenda, zowel in de EU als in de Nederlandse politiek. De technologie moet het voor burgers mogelijk maken om persoonsgegevens te bewaren in een soort digitale kluis, een e-wallet. De gebruiker bepaalt zelf welke gegevens op welk moment met welke instantie of dienstverlener worden gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het huren van een auto elders in de EU, het aanvragen van een hypotheek of het verifiëren van je leeftijd.

De Europese Commissie zet vaart achter de ontwikkeling van de digitale portefeuille om de interne markt te verdiepen en om minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse bedrijven. Bedrijven als Apple en Google bieden al geruime tijd vergelijkbare e-wallets.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant