Artikel 10 juni 2022

Kabinet: slechts twee locaties voor hyperscalers

Algeheel verbod op vestiging van megadatacenters, behalve in Hollands Kroon en Het Hogeland

Alleen nabij de Eemshaven en in de gemeente Hollands Kroon mogen nieuwe megadatacenters komen. Het kabinet verbiedt andere gemeenten om in hun bestemmings- en omgevingsplannen grote datacenters toe te laten. Met het besluit hopen ze te voorkomen dat nieuwe hyperscale datacenters zich vestigen op ongewenste locaties. Het ontwerpbesluit gaat naar het parlement en wordt opengesteld voor internetconsultatie.

Het kabinet wil de vestiging van nieuwe megadatacenters verbieden, met uitzondering van twee gebieden. Dit zijn in de provincie Groningen een gedeelte van gemeente Het Hogeland en in de provincie Noord-Holland de gemeente Hollands Kroon. In beide gemeenten bevinden zich al grote datacentra van onder meer Microsoft en Google. Deze locaties bevinden zich aan de rand van Nederland waar voldoende ruimte is, aldus het kabinet. Ze liggen bovendien nabij aanlandplaatsen van windenergie op zee.

Er is de laatste tijd veel discussie over de komst van megadatacenters en vooral over de milieugevolgen die ermee samenhangen. De datacenters verbruiken veel water en energie en leveren relatief weinig op voor de lokale economie.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant