Artikel 2 november 2021

Kabinet houdt vast aan softe lancering Omgevingswet

Het kabinet blijft koersen op invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) per 1 juli volgend jaar. Dit betekent dat het stelsel op die datum niet per se ‘af’ is, maar voldoende gereed om verantwoord van start te gaan.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) licht in een brief aan de Tweede Kamer toe wat onder de inwerkingtreding moet worden verstaan. Het is nadrukkelijk een komma en geen punt, nuanceert ze de ‘invoering’. Ook daarna valt er nog veel werk te verrichten. Het stelsel zal verder worden doorontwikkeld. Ook de gemeenten, provincies en waterschappen hebben dan nog (veel) tijd nodig om ingevoerd te raken. Deze transitie kan nog jaren duren, aldus de bewindsvrouw. Inwerkingtreding betekent dus weinig meer dan een tussenstation.

Ollongren is zich ervan bewust dat de voorbereiding stroef verloopt. Nog veel problemen wachten op een oplossing. Het is nu zaak om flink met het nieuwe stelsel te oefenen. Dan komen nieuwe vraagstukken aan het licht waarvoor weer oplossingen moeten worden gevonden. Het is wat dat betreft vallen en opstaan. Een belangrijke reden om de invoeringsdatum door te zetten, is het vasthouden van het momentum. Als er geen duidelijkheid bestaat over de inwerkingtreding, dreigen sommige gemeenten achterover te gaan leunen. Ollongren vreest dat anders lokale investeringen naar achteren worden geschoven.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant