Artikel 11 juli 2022

It’er zwaar beboet voor dubbele baan

Rechter vindt man die 80 uur per week werkte, zwaar over de schreef gaan

Een Nederlandse it-consultant die als thuiswerker maandenlang twee broodheren tegelijk diende, moet van de rechter zijn voormalige werkgever 33.000 euro boete en compensatie betalen. Detacheerder Cavero uit Rijswijk had zelfs 120.000 euro geëist voor de vier maanden dat de man naast zijn werk voor deze it-dienstverlener ook nog eens bij Klaverblad Verzekeringen zat.

Door op afstand te werken en vergaderingen online te doen viel het niemand op dat de man twee fulltime banen had. Op zijn werk was verder inhoudelijk niets aan te merken. Maar de Rotterdamse kantonrechter vindt het onwenselijk dat een it’er in totaal tachtig uur per week maakt voor twee werkgevers. Dat maakt het risico op uitval door overbelasting zeer groot, aldus het vonnis.

Cavero plaatste de man die 5.800 euro bruto verdiende, via een broker fulltime bij de gemeente Den Haag. De it’er verzuimde echter na indiensttreding bij de detacheerder zijn fulltime dienstbetrekking bij Klaverblad Verzekeringen op te zeggen. Die werkgever was er na de pandemie gewend aan geraakt dat it’ers thuiswerken. De thuiswerker verscheen ook altijd netjes op online vergaderingen. Zowel Klaverblad als de gemeente Den Haag vonden de man prima functioneren.

De it’er zei een extra baan te hebben aangenomen om een hoge schuld aan zijn echtscheidingsadvocaat te kunnen aflossen. De man liep na ruim drie maanden tegen de lamp nadat hij een vrouwelijke collega had verteld een dubbele baan te hebben. De vrouw stapte met dit verhaal naar Cavero waarna een ontslag op staande voet volgde. De it’er nam daar genoegen mee. Maar voor Cavero hield het daarmee niet op.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant