Artikel 10 juni 2022

Invoering Omgevingswet per 2023 in gevaar

Er bestaat een grote kans dat het niet lukt om de nieuwe Omgevingswet in te voeren vanaf januari 2023. De invoering heeft al jaren vertraging opgelopen en verder uitstel dreigt. De plenaire behandeling door de Eerste Kamer, die stond gepland op 21 juni, is uitgesteld. Hierdoor nemen de senatoren waarschijnlijk te laat besluiten over de inwerkingtreding en hebben gemeenten te weinig voorbereidingstijd om de wet per 1 januari in te voeren.

De Eerste Kamer zou de nieuwe Omgevingswet op 21 juni plenair behandelen, zodat de senatoren vóór 1 juli konden stemmen over de invoeringsdatum van 1 januari 2023. Deze plenaire sessie is nu geschrapt, meldt de Kamer. De betrokken kamercommissies vinden dat minister Hugo de Jonge onvoldoende antwoord geeft op eerder gestelde vragen en verlangen een nieuw onafhankelijk advies dat er pas in oktober komt, schrijft Binnenlands Bestuur. In plaats van een plenair debat vindt een overleg met de minister plaats, maar op basis daarvan wordt niet gestemd.

Om de wet in te voeren per 1 januari 2023, is het nodig dat het parlement ermee instemt voor 1 juli aanstaande. Dan kan de wet namelijk worden gepubliceerd in de Staatscourant en hebben gemeenten een halfjaar de tijd om te oefenen met de wet, voordat deze daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant