Artikel 26 april 2023

Ictu presenteert de innovaties binnen overheids-it

Wat zijn de belangrijkste innovaties binnen de overheids-it? Het antwoord komt van Ictu, de onafhankelijke organisatie voor advies en projecten binnen de overheid die alle digitale trends die maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen, op een rijtje heeft gezet.

In de ‘Technologiescan 2023‘ staan de bevindingen. De scan sluit aan op de nieuwe trendradar van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur die onlangs werd gepubliceerd. De belangrijkste innovaties zijn afgezet tegen de thema’s uit de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. 

Ictu maakt duidelijk welke ontwikkelingen per programmalijn relevant zijn. Daarnaast zijn de belangrijkste technologieën uitgelicht, zie je het niveau van ontwikkeling (het niveau van volwassenheid) en wordt de toegevoegde waarde voor de overheid beschreven. Doel van de scan is om opdrachtgevers te laten zien welke innovaties van belang kunnen zijn, om te volgen of om zelf toe te passen.

Ictu baseert het niveau van volwassenheid op de hype-cycle van adviesbureau Gartner dat vijf fasen uit de levenscyclus van een innovatie onderscheidt: van innovatieprikkel tot piek van overspannen verwachting, dal van teleurstelling, helling van verlichting en plateau van productiviteit. Volgens Ictu bevinden zich metaverse, business ecosystem modelling, platform engineering, het geautomatiseerd handhaven en uitvoeren van wet- en regelgeving in de eerste fase.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant