Artikel 27 augustus 2021

Hoe ziet de ‘hedendaagse werkplek’ eruit?

Omdat teruggaan naar kantoor zoals vroeger een illusie is, breken organisaties zich het hoofd over hoe medewerkers productief én tevreden te houden. Er is veel praktijkervaring opgedaan met thuiswerken, maar dit waren veelal tijdelijke oplossingen met een hoog houtje-touwtjegehalte. Nu de verandering structureel lijkt, dienen vragen over beheersbaarheid, veiligheid én kosten opnieuw gesteld te worden.

De meeste aandacht bij bedrijven gaat uit naar laptops in combinatie met flexibele werkplekken. Tijdens de afgelopen periode is er door bedrijven geïnvesteerd in draadloze netwerken om op kantoor flexplekken te faciliteren. In combinatie met een laptop kan iedereen, inclusief baliepersoneel, locatie-onafhankelijk werken. Microsoft en ook KPN spreken over de ‘modern workplace’ als dé manier om personeel met kantoorfuncties thuis en binnen de bedrijfsmuren van de juiste middelen te voorzien om productief te zijn.

Deze aanpak lijkt evident. Voor het gros van de medewerkers volstaat een standaardset applicaties, die al dan niet in de cloud draaien of binnen een virtuele desktop draaien. Toch kleven er ook een paar uitdagingen aan. De eerste, actuele uitdaging is de beschikbaarheid. Chiptekorten gooien al een tijdje roet in het eten van hardware-leveringen, inclusief laptops. Dat is slechts een tijdelijke horde, want naar verwachting komen na de zomer de leveringsniveaus weer op peil.

Vervolgens het monetaire plaatje. Afhankelijk van de bedrijfsomvang dienen er duizenden tot tienduizenden euro’s gereserveerd te worden voor de aanschaf én de inrichting van de machines.

Ook is er het beheersbaarheidsaspect en de veiligheid van de laptops zelf. Het oplossen van problemen op afstand blijkt veel complexer dan binnen de kantoormuren. De beveiliging van een machine ‘buiten de deur’, inclusief updates, patches en privégebruik, vormt eveneens een uitdaging.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant