Artikel 16 september 2022

Hoe ai helpt bij opsporen van subsidiefraude

De Spaanse griep was een grieppandemie die in de jaren 1918-1920 miljoenen slachtoffers eiste. Voor landen over de hele wereld was de tragedie aanleiding om overheidsinstanties op te zetten met als doel de nationale hulp te coördineren in tijden van crisis. Maar gelet op de urgentie van die hulp ontbreekt het vaak aan tijd om de juiste fraudecontroles uit te voeren.

Vandaag de dag schieten tal van instanties te hulp na een ramp. Zie de coronapandemie of natuurrampen zoals honger en droogte, bosbranden en overstromingen. Een groot deel van deze hulp bestaat uit economische steun aan de getroffen gemeenschappen. Omdat bij deze ‘snelle’ betalingen eventuele frauduleuze praktijken doorgaans pas na maanden aan het licht komen, hebben beleids-, risico- en dataprofessionals binnen de overheid behoefte aan transparante, eerlijke en verklaarbare modellen. In combinatie met ‘everyday ai’-platformen zijn deze modellen vervolgens in te zetten om tot een robuuste, geautomatiseerde besluitvorming door de overheid te komen.

Zie de Australische overheid, die in slechts enkele weken een op machine learning gebaseerd fraudedetectiemodel voor subsidies op ten zetten. Zijn er voor ons belangrijke lessen te trekken uit dat project down-under? Ja.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant