Artikel 5 oktober 2022

Haperend tapsysteem politie geen effect op opsporing

De politie ontkent dat de opsporing in gevaar komt door storingen in het tapsysteem van de politie of het systeem dat automatische nummerplaatherkenning verrijkt. De afgelopen drie maanden viel het tapsysteem drie keer uit met vrij gering dataverlies als gevolg.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) antwoordt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid was onrust ontstaan naar aanleiding van berichtgeving in NRC dat de opsporing door het disfunctioneren van de politie-tapkamer gevaar loopt.

Yeşilgöz geeft toe dat de soft- en hardware van het tapsysteem, dat uit 2011 dateert, behoorlijk zijn verouderd. Daarom is vanaf 2015 gestart met de verwerving van een nieuw tapsysteem. De implementatie van dat systeem, geleverd door het Israëlische bedrijf Elbit Systems, loopt stroef. De voorganger van Yeşilgöz had al gemeld dat de invoering vanwege de complexiteit van het project tot tenminste 2022 zou duren. Thans meldt de minister dat de implementatie gefaseerd zal plaatsvinden vanaf eind dit jaar.

Dan verwacht de politie de productieomgeving klaar te hebben. Daarna volgt een zorgvuldige stapsgewijze implementatie die naar verwachting nog heel 2023 zal vergen. De politie durft een big bang voor de 10.000 gebruikers niet aan. Volgend jaar worden alle taplijnen naar het nieuwe systeem overgezet. Uiteindelijk zal het huidige gedateerde tapsysteem aan het einde van 2023 buiten gebruik worden gesteld.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant