Artikel 5 oktober 2021

Goede afloop Gaia-X blijft hoogst onzeker

Peter Verkoulen, programmamanager Gaia-X NL Hub, ziet ‘grote uitdaging’

Nederland zal al zijn invloed moeten aanwenden om het Europese data- en cloud-initiatief Gaia-X in goede banen te leiden. Nog altijd bestaat het risico dat dit publiek-private project voor cloud computing ten prooi valt aan politieke verdeeldheid.

Peter Verkoulen, programmamanager Gaia-X NL Hub vanuit TNO, blijft optimistisch over dit initiatief dat Europa minder afhankelijk moet maken van Big Tech. Tegelijkertijd stelt hij vast dat landen er verschillend in zitten. Notabene Frankrijk dat samen met Duitsland twee jaar geleden de stoot gaf tot Gaia-X, kondigde afgelopen zomer een eigen cloud-strategie aan op basis van Amerikaanse technologie. Daarbij worden de data opgeslagen op Frans grondgebied.

Volgens Verkoulen heeft Frankrijk van oudsher de neiging in termen van landsgrenzen te denken, terwijl Nederland bij zaken als data-opslag en -verwerking meer naar Europa kijkt. ‘Het zou verkeerd zijn als alle 27 EU-lidstaten individuele afspraken gaan maken. In plaats daarvan is het ons belang om tot een écht Europees afsprakenstelsel voor een federatieve cloud-omgeving te komen. Maar het wordt een uitdaging alle kikkers in de Europese kruiwagen te houden’, aldus Verkoulen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant