Artikel 7 december 2021

Gezichtsherkenning mag alleen als burger nadelen kent

Het is belangrijk dat burgers zich bewust zijn van de voor- en nadelen van gezichtsherkenning. Alleen dan kunnen zij goede keuzes maken.

Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) benadrukt dat in antwoord op Kamervragen van het FvD. Aanleiding was de toepassing van gezichtsherkenning als identificatiemiddel naast de coronacheck op festivals in Limburg. 

Volgens de bewindsman was uitdrukkelijke toestemming van de festivalbezoekers nodig. Voor het aannemen van rechtsgeldige toestemming stelt de AVG strikte voorwaarden. Eén van die condities is dat de betrokkene voldoende moet zijn geïnformeerd. De toestemming moet ook vrijelijk zijn gegeven. Minister Dekker heeft geen redenen aan te nemen dat bij deze festivals niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. 

De wet verplicht de organisator ook alleen de biometrische gegevens te verwerken van personen die daarvoor toestemming hebben verleend, en niet die van derden. Overigens is gezichtsherkenning ook toegestaan als dat noodzakelijk is vanwege zwaarwegend algemeen belang, bijvoorbeeld het beveiligen van een kerncentrale.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant