Artikel 8 december 2021

‘Geef gemeentelijke ict een reset’

Dringende oproep tot fundamentele heroriëntatie

De gemeentelijke ict kan aanzienlijk beter en efficiënter. Veel valt te winnen door een nauwere samenwerking tussen lokale overheden en hun leveranciers. Tot die conclusie komen Kees Groeneveld en Herman Timmermans in hun boek ‘Reset de Gemeentelijke Ict’. Volgens de auteurs, als consultant en interim-manager gepokt en gemazeld in de overheids-ict, zijn gemeenten toe aan een fundamentele heroriëntatie.

Gemeenten moeten zich grondig bezinnen op de manier waarop zij hun processen met ict ondersteunen. Thans regelt elke gemeente dat op eigen wijze. Terwijl een hoge mate van standaardisatie mogelijk is, verliezen lokale overheden zich in duur maatwerk. Ze maken het zichzelf nodeloos ingewikkeld. Telkens weer wordt het wiel opnieuw uitgevonden zonder dat de gemeentelijke dienstverlening daardoor beter wordt. Volgens Groeneveld en Timmermans is maatwerk onnodig omdat elke gemeente grotendeels dezelfde taken uitvoert. 

Het boek beschrijft hoe gemeenten hun ict-inspanningen en de relatie met hun ict-leveranciers kunnen herinrichten. Daarbij zijn Groeneveld en Timmermans wars van de abstract diplomatiek geformuleerde beschouwingen waar overheidsdienaren zo dol op zijn. In plaats daarvan bieden zij concrete handvatten om het zoekgeraakte evenwicht tussen zelf doen en uitbesteden te herstellen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant