Artikel 3 maart 2023

Fonds van 15 miljoen Nederlandse quantum-startups

Quantum Delta NL lanceert een investeringsfonds om Nederlandse startups in quantumtechnologie al in een vroeg stadium te ondersteunen. Dit QDNL Participations heeft de beschikking over een pot van vijftien miljoen euro. Het fonds helpt ook wetenschappers hun technologie om te zetten in spin-offs.

Quantum Delta NL is de aanjager van de ontwikkeling van quantumhardware en -software en een onderliggend ecosysteem in Nederland. De coördinator kreeg hiervoor in 2021 615 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Vijftien miljoen daarvan wordt nu gestopt in QDNL Participations. Die helpt startups en spin-offs met investeringen tot anderhalf miljoen euro.  

Daarnaast biedt het fonds vijftigduizend euro aan teams die veelbelovende quantumtechnologieën ontwikkelen, voordat ze zelfs maar zijn opgericht als een bedrijf. Via een zogeheten Safe-note-overeenkomst (‘simple agreement for future equity’) wordt deze financiering later omgezet in aandelen wanneer de startup gereed is om verder te gaan als een bedrijf.  

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant