Artikel 2 september 2022

Fiscus stopt bouw fraudecheck na kritiek AP

De tool die de Belastingdienst tijdelijk wil inzetten voor de herkenning van fraudegevallen, gaat voorlopig in de ijskast. De fiscus besluit daartoe na een kritisch advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De gegevensverwerking bij de zogeheten Tijdelijke Signalenvoorziening (TSV) is onvoldoende rechtmatig en transparant ten aanzien van de betrokkenen, luidt het AP-oordeel.

TSV was bedoeld als tijdelijke vervanger van de Fraude Signalering Voorziening (FSV), een werkproces en softwaretoepassing waarmee belastingambtenaren onrechtmatig persoonsgegevens verzamelden en verwerkten om fraude bij belastingaangiften op te sporen.

Personen van wie fraude werd vermoed, kwamen op een zwarte lijst terecht en moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen, zelfs als dit onterecht was. De tool baseerde zich in veel gevallen op verkeerde en gedateerde gegevens en ging uit van twijfelachtige selectiecriteria. De AP hekelde de zwarte lijst en legde de Belastingdienst afgelopen april een recordboete op. De FSV was al stilgelegd in februari 2020.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant