Artikel 19 juli 2021

Facelift voor een atoombunker vol servers

Holland Datacenters trekt met Kloetinge nationale troefkaart

Het datacenter in de voormalige atoombunker in het Zeeuwse Kloetinge heeft een ingrijpende opknapbeurt ondergaan. De nieuwe eigenaar Holland Datacenters – de bedrijfsnaam zegt het eigenlijk al – wil een Nederlands alternatief vormen voor de grote internationale datacenters die de markt momenteel domineren. 'Onze sterke punten? Een hoog beveiligde nationale omgeving, groene zonne-energie en wèl persoonlijk contact met klanten', stellen algemeen directeur Eric van Scherpenzeel en technisch directeur Ron den Biesen van Holland Datacenters.

Net buiten een woonwijk in het Zeeuwse plaatsje Kloetinge, nabij Goes, staat een betonnen kolos op een opgehoogd stuk grond. Het markante gebouw wordt in 1955 opgeleverd als een uitwijklocatie van de Nederlandse regering tijdens de Koude Oorlog. Defensie stoot het bolwerk in 1994 af. De bunker wordt daarna vooral gebruikt als serverruimte en datacenter, maar een doorslaand succes wordt het niet. 

In 2019 onderneemt Holland Datacenters, een groep datacenterexperts gesteund door een vastgoedaannemer uit Twente, een nieuwe poging om van de bunker alsnog een hoogwaardig, succesvol datacenter te maken. Een van de eerste acties is het aanvragen van een kapvergunning bij de gemeente om de inmiddels door bosschages verscholen locatie weer in het zicht te krijgen. ‘We mochten snoeien. Dat leverde tien trailers vol gerooide bomen op’, vertelt Ron den Biesen, technisch directeur van Holland Datacenters.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant