Artikel 17 december 2021

Facebook stap dichter bij datacenterplan Zeewolde

De bouw van een groot datacentercomplex van Facebook in Zeewolde is een stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Er is veel weerstand onder inwoners, boeren en milieupartijen, en ook de landelijke politiek roert zich.

Elf voor, acht tegen. Met die uitkomst heeft de lokale politiek ervoor gekozen het Trekkersveld IV niet langer te bestempelen als landbouwgrond, maar als industrieterrein. Het gaat om tweehonderd hectare. Op het perceel, dat momenteel behoort tot Europa’s vruchtbaarste gronden, moet een complex van meerdere datacenters verrijzen in opdracht van Meta, het moederbedrijf van Facebook. De voorstemmers van de lokale PvdA/GroenLinks-fractie gaven de doorslag.

De besluitvorming over het nieuwe datacentercomplex verdient geen schoonheidsprijs. Volgens de NRC spelen er over dit onderwerp integriteitskwesties in de lokale politiek, waarbij onder meer de burgemeester wordt beticht van belangenverstrengeling en een kritisch raadslid door zijn eigen partij werd vervangen voor iemand die Facebook graag naar het Trekkersveld ziet komen. Voorstanders klagen over slechte berichtgeving in de media en ongewenste druk vanuit de landelijke politiek.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant