Artikel 28 november 2022

Even voorstellen: de ‘machine mate’

Tussen de twee en vier uur. Zoveel tijd verspillen we gemiddeld. Per werkdag welteverstaan, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte in Australië. De grootste afleidingen zijn inefficiënte processen, technologische problemen en vergaderingen waarvoor een e-mail of telefoontje had volstaan. Zullen het ai-gestuurde collega’s, of ‘machine mates’, zijn die ons verlossen van repetitieve en alledaagse taken en ons efficiënter laten werken?

De samenwerking tussen mens en ai wordt vaak voorgesteld als een dystopische trend die werknemers hun banen en middelen van bestaan ontneemt. In werkelijkheid omarmen veel bedrijven al ai-technologieën om de druk op het personeel te verlichten, tekorten aan vaardigheden te compenseren en de werkervaring te verbeteren door teams in staat te stellen zich op zinvollere taken te concentreren.

Een rapport van vooraanstaand ai-expert Catriona Wallace voorspelt dat de komende tien jaar nieuwe bedrijfsstructuren zullen ontstaan die menselijke en digitale arbeid combineren. Terwijl chatbots al enkele jaren klantenserviceteams helpen, voorspelt Wallace dat het toekomstige personeelsbestand menselijke en ai-capaciteiten zal relateren. ‘Machine mates’ worden collega’s, waarbij hun rollen geformaliseerd zijn in organigrammen. Binnen afgebakende onderwerpen zijn ai-oplossingen beter en sneller in staat om problemen op te lossen dan werknemers van vlees en bloed.

 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant