Artikel 16 november 2022

Europese telco-cloud komt eraan

Vijf grote carriers in opensource-project

Vijf grote Europese telecom-operators gaan samen met Ericsson en Nokia een opensource-raamwerk voor cloudsoftware opzetten. Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefonica en Vodafone willen daarmee de versnippering van de infrastructuurlaag voor telecommunicatie en edge-diensten verminderen.

Dit heeft de Linux Foundation Europe aangekondigd. Doel van het nieuwe project dat Sylva gaat heten, is een Telco Cloud Stack van hoge kwaliteit te creëren. Sylva is het eerste project dat wordt georganiseerd door de Europese tak van de Linux Foundation, minder dan twee maanden na de lancering van deze nieuwe organisatie.

De vijf Europese carriers Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefonica en Vodafone zijn met Ericsson en Nokia een ‘memorandum of understanding’ (mou) aangegaan. Het project bouwt voort op bestaande opensource-projecten. Sylva moet de cloudificatie van telecomnetwerken versnellen met inachtneming van de privacy- en veiligheidsrichtlijnen die binnen Europa gelden. Ook moet dit project leiden tot een uniforme aanpak van het ‘hosten’ van 5G-implementaties van het core-netwerk tot het radio access network (ran).

Volgens Laurent Leboucher, CTO bij Orange Innovation Networks, is het huidige Telco Cloud-ecosysteem gefragmenteerd. Hij zegt: ‘Dit vertraagt de transformatie van ons operationele model. Ondanks een overgang naar cloud-native technologie blijft echte interoperabiliteit tussen workloads en platformen een uitdaging. Operators hebben te maken met veel verticale oplossingen die voor elke leverancier anders zijn. Dat leidt tot operationele complexiteit, gebrek aan schaalbaarheid en hoge kosten.’ Sylva kan, door een homogeen telco-cloudframework voor de hele sector te bieden, het hele ecosysteem helpen met een gemeenschappelijke technologie die interoperabel, flexibel en gemakkelijk te bedienen zal zijn.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant