Artikel 30 december 2022

Europese miljoenen voor snelle inzet quantumtechniek

De Europese Unie stelt negentien miljoen euro beschikbaar voor het upgraden van bestaande infrastructuur voor quantumtechnologie. Daarmee hoopt het landenblok de inzet van de techniek te versnellen. De miljoenen gaan naar een Europees consortium van 24 organisaties, waaronder het Nederlandse TNO en het Belgische Imec.

Quantumtechnologie heeft de volle aandacht in de Europese Unie. De lidstaten willen dat de techniek, waarmee veel snellere computerberekeningen mogelijk zijn, verder wordt ontwikkeld en sneller commerciële toepassing krijgt. Er is veel geld nodig om laboratoria uit te bouwen en het proces van ontwerp, ontwikkeling en validatie van hardware te verbeteren.

De EU-subsidie van 19 miljoen euro wordt toegekend aan het consortium Qu-Pilot. Dit staat onder leiding van het Finse onderzoekscentrum VTT en bestaat uit 24 partnerorganisaties uit negen Europese landen, zowel instituten als commerciële bedrijven. TNO en Imec zijn er ook bij aangesloten. Het is de bedoeling dat de aangesloten commerciële partners de technologie naar de praktijk brengen. De eerste werkzaamheden beginnen in maart 2023.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant