Artikel 2 november 2022

Eurofiber verbindt vijf Nederlandse vliegvelden

Eurofiber gaat digitale netwerkverbindingen verzorgen tussen vijf Nederlandse vliegvelden. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft daartoe opdracht gegeven. Het gaat om ethernet-vpn-datacommunicatiediensten. Onderdeel van deze opdracht zijn de aanleg, uitbreiding en het onderhoud van de benodigde glasvezelinfrastructuur.

Tussen de luchthavens van Schiphol, Rotterdam, Maastricht, Lelystad en Groningen komt een tweevoudig redundant glasvezelnetwerk inclusief een intelligent dense wavelength division multiplexing- en ethernetnetwerk. LVNL kan hierdoor flexibel omgaan met datastromen, terwijl het netwerk de hoogste beschikbaarheid kent. Voor deze grootschalige opdracht werkt Eurofiber samen met it-infrastructuur specialist Telindus.

De overeenkomst heeft een looptijd van zes jaar met verlengingsopties van drie maal twee jaar. De eerste oplevering van de sites Schiphol en Lelystad staat gepland voor juni 2023.

Volgens Edward Schaap, manager CNS & Infrastructuur bij LVNL, maakt dit landelijke netwerk mogelijk om bepaalde dienstverlening naar andere luchthavens te kunnen uitbreiden. Een goed voorbeeld hiervan is het voice-communicatiesysteem, dat centraal wordt opgebouwd op Schiphol en door de netwerkstructuur ook toepasbaar is te maken voor andere vliegvelden in de regio.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant