Artikel 29 oktober 2021

EU werpt dam op tegen onveilige iot

Voor de digitale veiligheid van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, komen minimumeisen. iot-apparaten die hier niet aan voldoen, zijn vanaf medio 2024 op de gehele EU-markt verboden.

Daarmee wordt een dam opgeworpen tegen onveilige internet of things-apparatuur, waarvan een groot aantal uit China komt. De nieuwe regels gelden voor alle draadloze communicerende apparaten die met het internet zijn verbonden zoals routers, beveiligingscamera’s, slimme thermostaten, koelkasten, verlichting en deurbellen. Het verbod op onveilige apparaten geldt eveneens voor producten als speelgoed en babyfoons: ook als die alleen binnen een thuisnetwerk communiceren. Er zijn naar schatting inmiddels al 35 miljard iot-apparaten wereldwijd.

De Nederlandse minister Blok (Economische Zaken en Klimaat) uit waar het probleem zit: ‘Cyberveiligheid is te vaak een sluitpost voor fabrikanten en importeurs van draadloze apparaten. Tegelijkertijd zien we dat juist deze onveilige producten een ideale toegangsdeur zijn voor criminelen om persoonlijke of bankgegevens buit te maken.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant